6 verrassende voordelen van het volgen van zangles

6 verrassende voordelen van het volgen van zangles.

6 verrassende voordelen van het volgen van zangles!

Het is bekend dat zanglessen enorm kunnen bijdragen om je zangstem beter te laten klinken en om je stembereik uit te breiden. Voor sommigen is dit misschien alles waar ze naar op zoek zijn, maar er zijn nog meer voordelen waar je misschien nog niet aan hebt gedacht! Overweeg je om zangles te nemen? Hier volgen 6 verrassende voordelen van het volgen van zangles waar je misschien nog niet aan had gedacht:

1. Zingen helpt om creativiteit te uiten

Of je nu een baan van 9 tot 5 hebt en van zingen houdt als hobby, of je bent een professionele muzikant, iedereen heeft de behoefte om zich creatief uit te drukken. Zangles geeft je de vrijheid om jezelf uit te drukken door middel van emoties en teksten. Ze bieden je een moment waarin jij de artistieke stijl en performance kiest en deze helemaal eigen kunt maken. Vooral als je wellicht voor je gevoel wat vastzit in routines, is de lestijd een gelegenheid om te ontspannen en jezelf uit te drukken.

2. Zangles verbetert ademhaling en het zuurstofniveau in je bloed

Sommige mensen zijn zich er al van bewust dat ademwerk over het algemeen deel uitmaakt van de lestijd, maar dit aspect alleen al is nuttiger dan de meeste zangers beseffen! De meeste zanglessen en stemtrainingen bevatten ademhalingsoefeningen om het middenrif optimaal te laten functioneren. Hiermee ondersteun je de stem door middel van laag ademhalen. Dit opent niet alleen je luchtwegen en het stemkanaal, maar het helpt ook om je bloed van zuurstof te voorzien. Als je ooit met Covid-19 te maken heeft gehad, weet je misschien hoe belangrijk het is om het zuurstofgehalte in je bloed op peil te houden.

3. Zingen verhoogt mentale alertheid

Nog een voordeel van ademhalingsoefeningen die helpen om je bloed van zuurstof te voorzien? Meer zuurstofrijk bloed bereikt zodoende hersenen en dit kan de mentale alertheid helpen verbeteren. Daarom heeft de Alzheimer’s Society in het Verenigd Koninkrijk een programma ‘Singing for the Brain’.

4. Zangles boost je zelfvertrouwen

Eén van de grootste aspecten van het volgen van zanglessen is dat je door het ontwikkelen van deze vaardigheid niet alleen vertrouwen krijgt in je stem, maar ook in jezelf! Een goede zangcoach zal niet alleen wijzen op de dingen die verbeterd moeten worden, maar ook op de dingen die je GOED doet. Als leraar die duizenden lessen heeft gegeven, ben ik hier om na vele jaren feedback aan mijn leerlingen te bevestigen dat alleen al door een klein beetje te horen over wat ze goed hebben gedaan, dit een katalysator kan zijn om een verbetering van het vertrouwen te stimuleren dat druppelt in elk ander aspect van hun stemmen en zichzelf! Het is één van mijn favoriete onderdelen van het werk.

5. Zanglessen helpen je houding te verbeteren

Om je ‘ademsteun’ (wat eigenlijk een verouderde term betreft) te verbeteren, besteden we tijdens zanglessen ook aandacht aan je houding. Door bijvoorbeeld je schouders naar achteren te rollen open je de ribbenkast en door de ribbenkast te openen kun je dieper ademen. Het hebben van een stemcoach die je er regelmatig aan herinnert om je houding te corrigeren sijpelt uiteindelijk door in je dagelijkse manier van denken over jouw gewoontes qua houding. Goed om te weten: je bent niet je houding! En daarnaast: de perfecte houding bestaat niet! Onze houding is in de meeste gevallen geen gegeven en dit willen we onszelf ook niet aanleren! We kunnen dus aanpassingen (blijven) aanbrengen om onze houding om onder andere de ademhaling te optimaliseren. Je wordt zo zelfbewuster en kunt jezelf ook op termijn bijsturen indien nodig.

6. Zingen vermindert stress

Zie stappen 1-5 en het is niet moeilijk om af te leiden waarom zanglessen je stressniveaus helpen verminderen! Tijd besteden om je creativiteit de vrije loop te laten, aan je ademhaling te werken, vertrouwen in jezelf en je houding te krijgen - al deze dingen verminderen stress, maar vooral het ademwerk. Dit is de reden waarom ik persoonlijk veel van mijn lessen graag begin met ademhalingsoefeningen - het zet de toon om stress te verminderen. Wanneer je jouw stressniveaus verlaagt leidt dit tot betere prestaties en een algemene positieve cyclus die de algehele gezondheid verbetert.

Tot slot

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? We horen graag van je en beantwoorden met plezier je vragen. Contact kan gemakkelijk via het online contactformulier op deze site. Wil je graag een lesafspraak inplannen? Ook dit kan zeer gemakkelijk via de online agenda. Nieuwe klanten bieden we de mogelijkheid om, voorafgaand aan een eerste volwaardige lesafspraak, van gedachten te kunnen wisselen in een online kennismakingsgesprek. Dit vindt online plaats en duurt een kwartier. Ook online kennismakingsgesprekken plan je eenvoudig in online in.

Much love,

Previous
Previous

Spierspanning? Vitaminen! 2x winst

Next
Next

Echt overtuigen als vocalist dankzij deze 10 top strategieën!